Noutăţi:

 ● Şi în acest an, ca de fiecare data, la 14 septembrie, Schitul "Înălţarea Sfintei Cruci" din Aiud îi aşteaptă pe credincioşi la sărbatoarea hramului său, organizat în memoria foştilor deţinuţi politici, morţi în temniţele comuniste.

 ● Reportaj-documentar realizat de Rafael Udrişte şi difuzat la TVR 1 în emisiunea SEMNE-Pelerinaj la temniţa prigoniţilor , 08.11.2008. Video.

Vezi mai departe ...
 
Schitul "Inãlţarea Sfintei Cruci" - AIUD
 
"Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate..."
Monumentul marilor eroi ai neamului românesc: „Calvarul Aiudului”

Monumentul marilor eroi ai neamului românesc: „Calvarul Aiudului”

Aiudul, pe lânga alte multe sfinte locuri ale acestei ţari şi-a scris cu litere de sânge şi lacrimi memoria lui în istoria neamului românesc.

În anul 1947, conducerea politica a ţarii a luat decizia de a transforma închisoarea din Aiud într-un mare centru de exterminare, dedicat elitei atât duhovnicesti cât şi intelectuale a ţarii. Acest masacru îşi duce misiunea pâna în anul 1964, când, la presiunea occidentului sunt eliberaţi toţi “detinuţii politici” ramaşi în viaţă.

Este covârsitor de important pentru o ţara ca cei care s-au nascut în ea sa-şi cunoască istoria. De aceea, istoria care s-a scris la Aiud va ramâne vie şi neschimbata indiferent de planurile pe care le au strainii cu noi.

Rana lăsată de comunişti în sufletul neamului românesc e greu vindecabilă, dar Sfinţii din închisorile comuniste, pe care Dumnezeu I-a ales să ducă greutatea pacatelor noastre pe Golgota acestei ţari, ne lasa mostenire nadejdea mântuirii prin rugaciunile lor.

Puţinii supravietuitori ai închisorilor au luat decizia în 1992 de a ridica în acest loc (denumit în ‘47-’64 “Râpa robilor”) un monument, ca simbol al biruinţei lui Hristos, prin aleşii săi, faţa de înainte mergatorii lui Antihrist.

Constructia s-a finalizat în anul 1999, iar în anul 2000 IPS Bartolomeu (trecut şi el prin temniţa Aiudului) a sfinţit Sfânta Masă din interiorul monumentului.

În anul 2001, revine în Aiud la “Râpa robilor”, pentru prima data de la eliberarea din 1964, parintele Iustin Pârvu, stareţul mănăstirii Petru Voda şi marele duhovnic al românilor. Cu această ocazie parintele a lăsat o marturie în sufletele celor care îl însoteau, pe cât de cutremuratoare pe atât de sfânta: “Mi-e şi frica sa calc cu picioarele pe acest pamânt, pentru ca este plin de Sfinte Moaşte.”

In septembrie 2004 IPS Andrei, episcopul Alba Iuliei, da binecuvântarea parintelui Iustin de a înfiinţa un schit cu hramul “Înalţarea sfintei cruci”, în care sa fie pomeniţi toti martirii neamului românesc.